keskiviikko 19. elokuuta 2009

Asuntolaina

Ennen asuntolainan hakemista on syytä pohtia taloudellista tilannetta nyt ja millainen se voisi olla tulevaisuudessa. Asuntolaina on pitkäaikainen ja monelle elämän se suurin sijoitus. Tämän vuoksi on hyvä käyttää aikaa oman taloudellisen tilanteen pohtimiseen. Tärkeää on selvittää itselle kuinka paljon talouden tuloista voidaan käyttää lainan maksamiseen ja kuinka paljon rahaa on syytä varata muuhun elämiseen. On myös hyvä jättää pelivaraa (eli rahaa) äkillisten kulujen, elämänmuutosten tai korkotason nousun varalle.

Asuntolainan laina-aika on yleensä korkeintaan 35 vuotta ja sen aikana yleensä pankit antavat mahdollisuuden tiettyyn määrään lyhennysvapaita kuukausia. On syytä kuitenkin huomioida että mitä pidemmäksi ajaksi lainaat rahaa sitä enemmän maksat korkoja lainan myöntäneelle taholle kokonaisuutena eli sitä kalliimmaksi lainattu rahasumma muodostuu.

Kun kaikki yksityiskohdat on pohdittu valmiiksi on syytä kilpailuttaa pankkeja. Suosittelemme kysymään ainakin seuraavilta pankeilta tarjoukset asuntolainasta.

Asuntolaina:

  • Aktia Säästöpankki
  • Handelsbanken
  • Nooa Säästöpankki
  • Nordea Pankki
  • Okopankki
  • Sampo Pankki
  • Tapiola Pankki
Nykyisin lainatarjouksen kysyminen on helppoa. Pankkien kotisivuilta löytyy erilaisia lainalaskureita, joilla voi laskea lainanottamisen vaikutukset omaan talouteen sekä pyytää lainatarjousta.

Suomen Pankin mukaan uusien asuntolainojen keskikorko oli 1,07% (kesäkuussa 2017). Tätä vertaamalla 12 kk:n Euribor tai Prime korkoon, niin pankkien marginaaleiksi saadaan noin 0,5-1,4%. Kaikkien asuntolainojen keskikorko oli 1,04%.

Viime aikoina korkotaso on laskenut voimakkaasti ja kannattaakin tarkistaa että pankki jolta haluaa asuntolainan ottaa seurannut asuntolainojen koron tason yleistä kehitystä. Toisaalta pankkien ottama marginaali on riippuu voimakkaasti asiakkaan maksukyvystä ja neuvotteluasemasta ja pankkien kilpailuttaminen ehdottomasti kannattaa. Löydät lisää asuntolaina asioista ko. laskurisivustolta.

Ei kommentteja: